Share with:


A e dini cfar kuptimi kane tre vijat ne logon M-Power ?

Heret ne vitin 1970 Bmw filloi te krijonte Divizionin M per tu perfaqesuar ne gara, shkronja M ne logo qendron per (Motorsport) ndersa tre vijat blu,lejla,kuqe kan nje histori dhe kuptim te vecante.

Ne 1970 kompania Ford po triumfonte ne garat automobilistike kjo gje e beri Bmw te krijonte nje divizion te ri posacerisht per te mundur Ford, duke bere hapin e pare marrjen e Teknikut kryesor te Ford factory racing team Z, Jochan Neerpasch per ta vendosur ne krye te divizionit M.
Jochan Neerpasch gjate largimit nga Ford per tek Bmw mori me vete dhe pilotin testues Hans-Joachim Stuck nje pilot i mire kualifikuar. Por Bmw i duheshin sponsor te cilet i vodhi po nga Ford.
Tre vijat e logos M qendrojn per: vija e pare Bojqielli perfaqeson Bmw dhe flamurin Bavarez nga e cila vjen vet Bmw (Bavarian Motor Works), vija e trete e kuqe u vendos nga Bmw per te terhequr sponsorin qe kishte Ford ne ate kohe kompanine Texaco e cila ka nje logo te kuqe, Bmw kerkonte me ngulm te kishte nje marrveshje me Texaco e cila u arrit por ishte shume e shkurter, filloi ne 1972 dhe mbaroi ne 1973, vija e mesit eshte ngjyre lejla Bmw vendosi lejla si ngjyre per te bere balancimin/bashkimin nga bojqielli ne te kyqe.

Logo eshte hedhur ne treg ne 1972 dhe ne 1973 kur Texaco prishi marrveshjen me Bmw kjo e fundit u detyrua qe te blente te drejtat nga Texaco per te mbajtur ngjyren e kuqe ne logon M.
Mbas disa vitesh Bmw vendosi qe ngjyren lejla ta ndryshone me Blu te erret ngjyra qe eshte tanime ne treg dhe ne Mars te vitit 2020 shkronja M u be e bardhe dhe ne dimension 2D.
Logo dhe ngjyrat e divizionit M jane perdorur per here te pare ne modelin 3.0CSL ne 1973.

Share with:


protire